Onigiri selber machen

Onigiri ist gekochter Reis, der durch spezielle Formen als Dreieck, Kugel oder Ball annimt. Durch individuelle Formen sehr unterschiedliche Formen

Kann mit der Hand gegessen werden. Eine art Snack, Mahlzeit zum Mitnehmen

Aus dem selben Reis wie Sushi. Im Unterschied zu Sushi werden Onigiri nicht mit Reisessig gesäuert. Onigiri sind häufig dreieckig können aber auch Ballform annehmen.

Innen enthalten sie häufig eine Füllung wie z.B. Lachs, Thunfisch, Umeboshi-Paste, GArnelen etc

 Nori: Schützt davor, daß Reis an der Handfläche kleben bleibt

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Können auch erwärmt werden

 Die Hauptelemente, aus denen ein Reisball besteht, sind Form, Reis, Zutaten und Verpackung.

 

Just keep in mind the water and fat content of your ingredients, if it's too wet or greasy the rice might lose it's stickiness and your onigiri might not hold its shape.

 

  • Mixing - Another easy way to flavour onigiri is to mix the ingredients into the rice before shaping. I use this technique for my salmon onigiri and soboro chicken onigiri. Just keep in mind the water and fat content of your ingredients, if it's too wet or greasy the rice might lose it's stickiness and your onigiri might not hold its shape.
  • Filling - A little bit more tricky to do, but an extremely common way to flavour onigiri is to place a filling in the centre. This is great for ingredients that are too wet to be mixed into the rice. I use this technique for my tuna mayo onigiri recipe.
  • Cooking - Cooking the rice with other ingredients such as meat, vegetables or in stock instead of water, adds great flavour to the rice ball! Great flavour, but might be harder to shape.
  • Frying - We even have a fried onigiri called yaki onigiri. You can even deep fry them too!

Onigiri wird wie folgt hergestellt.

  1. In lauwarmem Wasser einweichen, das Wasser leicht abtropfen lassen, Salz auf die Hände streuen und gedämpften Reis in einer Menge nehmen, die einem Reisbällchen entspricht. Dieses Salz wird Handsalz genannt.
  2. Drücken Sie zuerst die Außenseite leicht zusammen und vergraben Sie die Zutaten in der Mitte.
  3. Greifen Sie es gleichmäßig und gleichzeitig, während Sie es mehrmals drehen, um es zu formen. Wenn Sie es viele Male halten, wird es nach innen hart. Wenn es zu weich ist, bröckelt es, aber wenn es zu fest ist, verschlechtert sich die Textur.

Es ist auch eine gute Idee, es in Plastikfolie einzuwickeln , damit Staphylococcus aureus und dergleichen, die an Ihren Händen haften, nicht auf die Reisbällchen übertragen werden . Wenn Sie eine handelsübliche "Reisbällchenform" aus Kunststoff in einem Gemischtwarenladen verwenden, können Sie sie ganz einfach in Form eines Reisbällchens fertigstellen, indem Sie sie einfach mit Reis füllen

 

 

3 WAYS TO SHAPE A PERFECT ONIGIRI (JAPANESE RICE BALL)

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Onigiri is a Japanese rice ball that comes in many different flavours. It's tasty, filling and great for on the go. The best thing about onigiri is how customizable they are! If you want to try making your very own onigiri but don't know where to start, you're in the right place. I'm gonna tell you everything you need to know about onigiri and teach you how to achieve the perfect shape!

3 ways to shape an onigiri rice ball

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ONIGIRI

WHAT IS AN ONIGIRI?

In short, an onigiri is a rice ball. It's made from sticky Japanese white rice, the same kind that we use to make sushi. Onigiri are most commonly shaped into a triangle with rounded corners, but they're sometimes completely round too.

Salmon onigiri rice ball

WHAT FLAVOUR IS ONIGIRI?

Just like a sandwich, onigiri is so customizable and it can be any flavour you like. There's different ways to flavour them too!

  • Seasoning - The most basic onigiri of all - salt. And it's one of the most popular types too! The salt helps preserve the rice and adds great flavour. It's easy, no fuss and you could add other seasonings like black pepper, aonori, sesame seeds or herbs!
  • Mixing - Another easy way to flavour onigiri is to mix the ingredients into the rice before shaping. I use this technique for my salmon onigiri and soboro chicken onigiri. Just keep in mind the water and fat content of your ingredients, if it's too wet or greasy the rice might lose it's stickiness and your onigiri might not hold its shape.
  • Filling - A little bit more tricky to do, but an extremely common way to flavour onigiri is to place a filling in the centre. This is great for ingredients that are too wet to be mixed into the rice. I use this technique for my tuna mayo onigiri recipe.
  • Cooking - Cooking the rice with other ingredients such as meat, vegetables or in stock instead of water, adds great flavour to the rice ball! Great flavour, but might be harder to shape.
  • Frying - We even have a fried onigiri called yaki onigiri. You can even deep fry them too!
Holding Okaka Onigiri
Okaka onigiri is flavoured with bonito flakes that have been soaked in tsuyu sauce.

ONIGIRI FILLINGS

The sky is the limit when it comes to flavouring onigiri. You can keep it simple, you can make it elaborate, it's totally up to you! Here are some popular fillings to give you a few ideas.

  • Salmon
  • Tuna
  • Ikura (salmon roe)
  • Pickled plum (umeboshi)
  • Kombu (seaweed kelp)
  • Shrimp
  • Chicken
  • Spam
  • Edamame
two devil's onigiri rice balls with tenkasu and aonori
A fan favourite, Devil's Onigiri (with aonori and tenkasu)

WHAT KIND OF RICE DO I USE TO MAKE ONIGIRI?

As I mentioned earlier, onigiri is always made with Japanese short grain white rice. This rice has a sticky texture so it's easy to make shapes that hold together by themselves. In fact, Japanese people love this rice and we eat it nearly every day.

Because of it's stickiness, it clumps together and is easy to eat with chopsticks or shape into rice balls. Not to mention it's the most delicious kind of rice in my opinion!

a close up of sushi rice on a rice paddle

We usually cook the rice in a rice cooker, but if you don't have one, check out my post on how to cook Japanese style rice on the stove.

CAN I USE BROWN RICE?

If you want to use brown rice, you will need to find Japanese short grain brown rice instead. It's the same type of rice but still has a layer of bran that adds flavour and nutrients to the grain. Japanese brown rice has the same sticky texture as the white variety, but it can be hard to find. Also, it needs 2-3 hours of soaking time.

 Wie formen?

- Per Hand

- Mit einer Schablone

 

Zutaten:


Zubereitung:

Garnelen in gesalzenem Wasser für 2 Minuten garen. Auf der Bauchseite aufschneiden, aber nicht durchtrennen. Schwarze Vene entfernen. Schmetterlingsartig aufklappen.

Jakobsmuscheln horizontal halbieren, dabei nicht durchtrennen. Schmetterlingsartig aufklappen.

Fischfilets in Sushi-Größe schneiden.

Wasser zusammen mit dem Reisessig in eine Schüssel geben. Die Hände mit dem Essigwasser anfeuchten. Das dient zum einen der Hygiene, zum anderen verhindert die Feuchtigkeit, daß der Reis zu sehr an den Händen klebt.

Ca. 1,5 TL Reis in die Hände geben und vorsichtig zusammenpressen, sodaß der Reis zusammenhält, aber nicht zerquetscht oder zu fest gepresst wird.

Auf das Topping mittig ein wenig Wasabi-Paste auftragen.

Den Reis in die rechte Hand nehmen, das Topping in die linke. Reis oben auf das Topping setzen. Mit dem Daumen in den Reis drücken, so daß er sich ausbreitet. Diese Vertiefung sorgt später dafür, daß der Reis im Mund locker auseinanderfällt.

Sushi umdrehen mit dem Topping nach oben. Mit Daumen und Mittelfinger die Seiten des Reis leicht andrücken.

Im Ergebnis können seitlich noch einzelne Reiskörner über das Topping reichen, was optisch nicht ansprechend aussieht. Daher nochmals seitlich mit der Handfläche vorsichtig pressen und mit Zeige- und Mittelfinger oben auf dem Topping leicht dagegen halten. Mit dem Daumen vorn gegen den Reis pressen, sodaß auch hier die Form gewahrt bleibt. Dabei darauf achten, daß nicht so fest gepresst wird, daß Fingerspuren auf dem Reis verbleiben.

Diesen Vorgang gegebenenfalls mehrfach wiederholen.

So mit allen Toppings verfahren.

Auf Bambusblatt anrichten. Eingelegten Ingwer und Sojasauce separat reichen.

 

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